zaterdag 23 augustus 2014

DIY geweven armband

Voor de verandering een lange DIY!

Weven met rocailles is superleuk om te doen, en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt! 

Meestal wordt er geweven met hele kleine rocailles en nylondraad. Ik heb gekozen voor een variant met grotere rocailles zodat ik af kon wisselen met andere kraaltjes. Ook zijn de spandraden van waxkoord voor een extra gekleurd geheel. 

Niet heel onbelangrijk: met grotere kralen beginnen is een stukje makkelijker!Dit heb je nodig:

- Een weefraam of een stuk stevig karton van 20 bij 30 cm
- 1,5 meter nylondraad van 0,25mm
- 3 meter waxkoord van 1mm
- 120 rocailles van 3mm (ik heb 3 buisjes gebruikt, die gaan niet helemaal op) Belangrijk is dat de rocailles allemaal dezelfde maat hebben!
- Eventueel 9 andere kraaltjes naar keuze van 3mm of 6mm lengte
- een lange dunne naald
- schaar


En dit moet je doen:

Buig het karton half rond en wikkel het waxkoord er omheen zoals op de foto


Knoop de uiteinden aan de achterkant aan elkaar vast. Je kunt voor de zekerheid nog een plakbandje over de draden plakken zodat alles goed op zijn plaats blijft zitten


Doe de nylondraad door de naald en knoop het uiteinde vast aan het meest linkse waxkoord. Zorg dat je 12 cm nylonkoord overhoudt aan het uiteinde voor de afwerking straks


Rijg met de naald 4 kralen op het nylondraad


Schuif de kralen helemaal aan tot aan het waxkoord


Haal de naald en de hele draad onder de waxkoorden door naar rechts


Trek de nylondraad goed aan


Duw met je vinger de kralen goed tussen de draden, dus tussen elke draad één. Bij deze armband komen er tussen het 1e en 2e waxkoord steeds 2 kralen. Duw de kralen ver genoeg omhoog zodat je er met de naald weer bovenlangs doorheen kan


Haal de naald van rechts naar links door het rijtje kralen heen, bovenlangs de waxkoorden. Let goed op dat je geen kraaltje mist, want dan moet het opnieuw!


Trek de nylondraad goed aan en zorg dat de kralen ook tegen elkaar aan zitten


Rijg nu weer 4 kralen op de naald en schuif aan tot het waxkoord


Haal de nylondraad weer van links naar rechts onder alle waxkoorden door en duw de kralen omhoog tussen de waxkoorden


Haal de naald weer van rechts naar links door het rijtje kralen heen, bovenlangs de waxkoorden. Trek de nylondraad goed aan en zorg dat de rijen kralen dicht tegen elkaar aanzitten.
Deze stappen herhaal je om verder te weven!


In plaats van steeds 2 kralen tussen de 1e twee draden kun je ook 1 langere kraal oprijgen, zoals dit zilveren buisje. Deze is wel precies even lang als twee kralen op elkaar. Let daarop, anders wordt de armband niet overal even breed!


Andere kralen ertussen zijn een leuke variatie, maar het hoeft natuurlijk niet


Je kunt een vast patroon aanhouden, in deze armband heb ik dat niet gedaan.


Weef door totdat de armband op de gewenste lengte is. Er komt nog een sluiting of een schuifknoop tussen, houd daar rekening mee omdat de armband dan snel te lang is. Deze armband is tot 14 cm geweven om uiteindelijk 16 cm lang te worden. Reken dus op 2 cm extra die de sluiting nog zal toevoegen aan lengte!


Om ervoor te zorgen dat het laatste rijtje kralen op zijn plaats blijft zitten haal je de naald nog een keer extra door alle kralen heen, van links naar rechts en dan onderlangs de waxkoorden. Leg dan een knoopje in het nylondraad en haal de naald eraf


Knip aan de achterkant van het karton alle waxkoorden door. Het geweven stuk is klaar!
Je kunt er nu een sluiting met veterklemmen aan maken. Ik heb gekozen voor het maken van een schuifknoop. Dit is wel iets meer werk!


Voor een schuifknoop kun je de volgende afwerking gebruiken:
Pak alle draden bij elkaar en leg een knoop, zo dicht mogelijk bij de kralen. Vergeet de nylondraad niet mee te knopen, dan is deze ook meteen afgewerkt


Trek de knoop goed aan


Omdat 4 draden teveel is, werk je 2 van de 4 draden af door ook hier een knoopje in te leggen, zo dicht mogelijk tegen de grote knoop aan. Knoop ook hier het nylondraadje mee!


Trek de knopen goed aan


Knip de uiteinden kort af. Het nylondraadje kun je eventueel even smelten met een vlammetje. Herhaal voorgaande stappen aan de andere kant van de armband.


Je hebt nu aan beide kanten 2 draden over waar je de schuifknoop omheen kunt maken. Weet je niet meer hoe dit moet? Kijk dan hier


Het resultaat!


Als je eenmaal begint met weven dan is het moeilijk om te stoppen. Tenminste, dat was bij mij het geval. Je kunt variëren met de grootte van de kralen en het aantal draden dat je opspant en zo ontstaat er steeds een andere look!


Heb je na deze uitleg nog vragen? Reageer dan gerust!

Meteen beginnen? In de kralenshop staan verschillende rocailles

2 opmerkingen:

  1. even I don't understand the language your tutorial so well done with a picture illustration, I may try this with my nieces! Sweet project!

    BeantwoordenVerwijderen